Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vanilkový koláč

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Vanilkový koláč - postup přípravy

Tento jednoduchý recept potěší obzvlášť ty hospodyňky, které mají potíže pamatovat si recepty. Potřebné sypké ingredience se totiž odměřují pomocí čtyř lžic a abyste nezapomněli na to, kolik vajec je do těsta potřeba, počet se ani i této suroviny nemění. Tímto vanilkovým koláčem uděláte radost celé rodině, která si na něm ráda pochutná u dobrého šálku kávy, nebo čaje.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Mixérem, nebo metličkou si vyšlehejte čtyři vajíčka spolu s moučkovým cukrem do hladké a jemné pěny. Do vajec následně vsypte po částech polohrubou mouku a také jedlou sodu. Na závěr přidejte pár kapek vanilkového extraktu. Nakonec všechny suroviny dobře promíchejte, aby vám vzniklo hladké a polotekuté těsto.




To posléze vlijte do formy na dort, nebo bábovku. Předtím ji ale vymažte máslem a vysypejte moukou. Kromě mouky můžete k vysypání formy použít i jemně mleté ořechy, nebo kokos. Ideální je forma silikonová, která zabrání přilnutí těsta k povrchu. Připravené těsto vložte do trouby na 15 minut a pečte do zlatova při 175 stupních Celsia.

Upečený vanilkový koláč můžete posypat moučkovým cukrem. Pakliže by se vám zdál obyčejný a bez nápadu, můžete jej samozřejmě ozvláštnit třeba různými druhy krémových náplní. Ideální je například tvarohová s ovocem (jahodami, jablky, borůvkami, banány, malinami, broskvemi, nebo meruňkami) nebo třeba šlehačková.


Do samotného těsta před pečením můžete kousky čerstvého ovoce také vhodit, koláč tak bude šťavnatější. Pro milovníky čokolády je možné do těsta vsypat i Granko, nebo trochu holandského kakaa a záhy budete mít koláč kakaový. Polévat jej můžete i čokoládovou polevou. Možností, jak recepturu vylepšit je celá řada. Záleží tak jen na vašich chutích a fantazii.

Pokud vanilkový koláč nebudete péct pro děti, lze do něj přidat i pár kapek rumu, nebo griotky. Piškot tak bude krásně voňavý a rovněž i chutný. V případě griotky se vám i obarví do příjemné růžové barvy. Piškot ovoní i trochu mleté skořice, která dá koláči zase jiný nádech a chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů