Fritované bramborové bochánky se sýrem - postup přípravy
S bramborami se dá doslova kouzlit. Důkazem jsou i tyto křupavé obalené bramborové bochánky, které si můžete připravit jako rychlý oběd nebo vydatnou večeři. Potřebovat budete jen pár ingrediencí.
Ingredience
Oškrábejte několik přibližně stejně velkých brambor a nakrájejte je na čtvrtky. Vložte je do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Uvařené brambory sceďte a rozmačkejte šťouchadlem nebo velkou vidličkou. Brambory posolte a zasypte pěti vrchovatými lžícemi mouky. Důkladně promíchejte, aby se mouka s bramborami dobře smísila.
Sýr nakrájejte na větší kostičky. Ruce si namažte trochou oleje. Olejem potřete také potravinářskou folii, kterou natáhnete na vál nebo větší dřevěné prkénko. Lžící naberte bramborové těsto a rukama vyválejte placičku. Dovnitř pak vložte kostku sýra a dobře zabalte, jako kdybyste tvarovali malé kulaté bochánky o velikosti středních brambor.
Vložte bramborové bochánky na dvacet minut do lednice. Do mísy rozklepněte dvě vajíčka, přidejte špetku soli a metličkou je rozšlehejte. Za stálého šlehání přidejte mléko a 125 g prosáté mouky. Směs vytvoří husté těstíčko, ve kterém budete brambory obalovat. Do druhé misky nasypte strouhanku. Následně obalujte zchlazené brambory nejprve v těstíčku, poté ve strouhance.
Do hrnce nalijte větší množství oleje a nechte ho rozpálit. Pak do něj vkládejte jednotlivé brambory tak, aby byly v oleji potopené. Takto je fritujte tak dlouho, než získají krásnou hnědozlatou barvu. Fritované brambory odkládejte na papírový ubrousek, aby se přebytečný olej vsákl. Podávejte ještě teplé se zeleninovým salátem. Brambory budou na povrchu krásně křupavé, zatímco uvnitř vláčné díky rozpuštěnému sýru.