Francouzské větrníčky Choux s krémem a šlehačkou - postup přípravy
Tradiční věnečky z odpalovaného těsta s krémem a čokoládou bývají chloubou mnohých cukráren u nás i ve Francii nebo Itálii. Delikátní dezert vypadá skvěle a chutná ještě lépe. A můžete si jej připravit i sami doma. Není to vůbec žádná věda, stačí se inspirovat tímto snadným receptem!
Těsto
Krém
Další
Začněte přípravou odpalovaného těsta. Nachystejte si hrnec, do kterého nalijte vodu, přilijte olej a osolte. Zapněte na střední plamen a po dosažení varu odstavte, přidejte prosátou mouku a míchejte, dokud směs nebude zcela hladká. Dejte bokem vychladnout, do směsi rozklepněte vejce jedno po druhém a opět dobře promíchejte metličkou nebo vařečkou.
Těsto přelijte do zdobících sáčků. Plech vyložte pečicím papírem a pomocí sáčku vytvořte z těsta na papír větrníčky. Vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 25–30 minut, povrch by měl být upečený dozlatova. Po vychladnutí větrníčky přesuňte na talíř nebo prkénko a ostrým nožem je podélně rozkrojte.
Nyní si připravte mísu s dvojitým dnem nebo parní lázeň a vlijte 600 ml mléka. V druhé misce vyšlehejte žloutky spolu s cukrem a moukou, osolte. Směs zalijte zbylým mlékem a dobře prošlehejte. Poté přilijte připravenou směs do horkého mléka za stálého míchání. Dejte vařit, aby zhoustla, odstavte z plamenu, přidejte máslo, kávu a čokoládu, vymíchejte do hladka a dejte vychladit. Šlehačku vyšlehejte s cukrem. Horkou čokoládu rozpusťte s mlékem.