Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketová sezóna: 3 neodolatelné recepty z cukety

Cuketová sezóna: 3 neodolatelné recepty z cukety - postup přípravy

Jsou recepty, které si vás podmaní na první ochutnání. Cuketové recepty, které vám dnes přinášíme, jsou přesně z této kategorie. Jedná se o dva druhy salátů, které jsou stylově diametrálně odlišné, a jedno hlavní jídlo, které využijete jako lahodný a zdravý oběd, anebo i večeři. Dobře si tyto recepty uschovejte, budete se k nim totiž velmi rádi vracet.

Ingredience pro:
1 porce

Salát z pečené cukety, vajíček a rajčat

Cuketový salát v asijském stylu

Zapečené cuketové loďky s kuřecím masem

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Salát z pečené cukety, vajíček a rajčat




Cuketu důkladně umyjte a osušte. Nakrájejte ji na plátky silné kolem půl centimetru. Pokud máte velkou cuketu, nejprve ji podélně rozřízněte na dvě poloviny a ty pak pokrájejte na půlměsíce. Ty vložte do hluboké misky, přidejte sůl a podle chuti černý pepř, zakápněte olivovým olejem a promíchejte.

Rozehřejte troubu na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Vyklopte na plech cuketu a plátky vyrovnejte tak, aby se nepřekrývaly. Takto připravenou cuketu vložte do trouby péct asi 20 minut, dokud nezměknou a na povrchu lehce nezezlátnou (měkké by neměly být příliš, lepší je nechat je mírně křupavé na skus, tzv. al dente). Namísto pečení můžete cuketu také osmahnout na suché pánvi. Pak ji vyklopte na talíř a nechte zchladnout.

Uvařte tři vajíčka na tvrdo (asi 10 minut), oloupejte je, rozpulte a oddělte žloutky a bílky, které pokrájejte na menší kousky. Rajčata rozkrájejte na měsíčky a petrželku nasekejte nožem na jemné kousky. Pečenou cuketu, rajčata, bílky a petrželku vsypte do velké salátové mísy.

Do jiné misky vložte tři uvařené žloutky a rozdrťte je vidličkou. Přidejte ke žloutkům zakysanou smetanu, přisypejte špetku soli a podle chuti černý pepř a vše ušlehejte do jednolité konzistence (pomůže vám mixér či šlehač).

K zelenině a krájeným bílkům do salátové mísy přidejte hotový dresing a všechny suroviny velmi důkladně promíchejte, aby se všechna zelenina obalila dresingem a rovnoměrně se promísila do krásného barevného salátku.

Cuketový salát v asijském stylu

Na suché pánvi opražte sezamová semínka dozlatova, sesypejte je na talíř a nechte vychladnout.

Cuketu nakrájejte či spíše nastrouhejte na dlouhé a široké plátky (vypadají jako stuha) a vložte je do hluboké mísy.

V jiné misce připravte marinádu. Smíchejte sójovou omáčku s dvěma polévkovými lžícemi čerstvě vymačkané citrónové šťávy, přilijte slunečnicový či rýžový olej, lžičku medu a prolisované stroužky česneku. Velmi dobře promíchejte.

Sezamová semínka nasypejte do salátové mísy na cuketu a vše zalijte připravenou sójovou marinádou. Velmi dobře promíchejte, aby se zálivka dostala na všechny plochy cuketových plátků a podávejte jako doplněk pokrmů z ryb či masa, anebo samostatný s plátkem černého chleba.

Zapečené cuketové loďky s kuřecím masem

Cukety umyjte, osušte, odkrojte špičku se stopkou a podélně rozkrojte na dvě poloviny. Lžičkou vydlabejte měkkou dužninu a semínka, ale dejte pozor, abyste během toho neprotrhli slupku. Nechte jen vrstvu tužší dužniny tak, abyste vytvořili hluboké „lodičky“. Vnitřek cuketových loděk zasypejte solí a mletým pepřem a silikonovou štětkou je pomažte trochou oleje.

Vydlabanou dužninu pokrájejte na menší kousky a vložte je do hluboké mísy. Kuřecí prsíčka v případě potřeby vykostěte a nakrájejte je na drobné kostičky, které přidejte do mísy s dužinou. Přidejte dvě lžičky francouzské hořčice, trochu soli a pepře a velmi dobře promíchejte.

Kuřecí směsí pak naplňte cuketové lodičky a dejte do trouby zapéct na 200 °C asi 40 minut. Hotové loďky posypejte nasekanou petrželkou a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů