Dvoubarevný koláč à la bábovka - postup přípravy
Pokud vám už hosté pomalu klepou na dveře a vy nemáte připravený žádný dezert, tento koláč vás zachrání. Zabere vám jen pár minut, po upečení ho stačí poprášit moučkovým cukrem a máte hotovo.
Ingredience
Všechna vejce rozklepněte do mísy a rozšlehejte metličkou. Přidejte cukr a dál šlehejte, dokud směs nezhoustne. Dále přidejte olej a mléko a opět vše důkladně rozšlehejte. Mouku s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem prosejte do mísy. Metličkou vše ušlehejte do hustého krému, všechny ingredience se musí dobře spojit.
Těsto rozdělte na dvě stejné části. V čisté misce smíchejte neslazené kakao s troškou vody, aby vznikla hustá čokoládová kaše. Tu přelijte do jedné části těsta a zamíchejte. Připravte si kulatou dortovou formu a poctivě ji vymažte změklým máslem. Doprostřed formy dejte sklenici dnem vzhůru.
Vezměte obě části těsta a souběžně je do formy nalijte z dvou stran tak, aby se barvy uprostřed setkaly a vytvořily ostrou hranici. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C po dobu 40 minut. Po upečení opatrně vytáhněte sklenici a celý koláč posypte moučkovým cukrem. Nechte jej pořádně vychladnout a rozkrájejte. Samozřejmě můžete použít i bábovkovou formu namísto kulaté formy se skleničkou.
Počítejte s tím, že koláč nabyde na objemu, takže zvolte adekvátně vysokou formu. Každý z hostů si může vybrat, zda raději ochutná čokoládovou nebo vanilkovou část, případně obě dvě. Dezert připravíte během chvilky a může se dopékat, zatímco budete hostům servírovat hlavní chod. Jako zákusek ke kávě nebo čaji jistě přijde vhod místo kupovaných sušenek.