Zelný salát s mrkví a česnekem - postup přípravy
Zelný salát nemusí vypadat pořád stejně. Tento recept ze tří surovin a trochy koření není tolik zvláštní ani tak svým složením jako technologií jejich zpracování. Výsledkem je šťavnatý a pikantní salát, který můžete použít i jako přílohu k pečenému nebo grilovanému masu.
Ingredience
Hlávku zelí rozpulte a vykrojte košťál. Listy pak nakrájejte nejprve na plátky a poté je rozkrájejte na kostky. Nakrájené zelí vložte do velké mísy a rozdělte jej na jednotlivé lístky. Přidejte dvě lžičky soli a zelí rukou důkladně promačkejte a promíchejte.
Očistěte velkou mrkev a nastrouhejte ji na jemném struhadle nebo škrabkou na korejskou mrkev. Rukou pak oba druhy zeleniny velmi dobře promíchejte a promačkávejte, aby pustily šťávu a nechte je 15 minut odležet.
Mezitím na suché pánvi opražte celá semínka koriandru a ploskou nože je rozdrťte na jemný prášek. Můžete použít i koupený mletý koriandr, ale když si ho upražíte doma sami, bude mít mnohem výraznější a příjemnější aroma.
Vraťte se k zelenině. Znovu ji rukama dobře promačkejte a prohněťte a nechte ji dalších 15 minut stát. Poté ji znovu propracujte a šťávu slijte do vedlejší misky. K zelí a mrkvi prolisujte šest stroužků česneku, přidejte čtvrt lžičky chilli nebo pálivé papriky, dvě polévkové lžíce sladké papriky a půl až jednu lžičku kurkumy. Přidejte dvě čajové lžičky 70% octa, případně dvě velké lžíce toho klasického, a šest lžiček cukru.
V pánvi zahřejte pět polévkových lžic olivového nebo jiného rostlinného oleje. Když je horký, nalijte ho do mísy přes koření. Lžící pak salát velmi dobře promíchejte, aby se koření se zeleninou dobře promísilo. Pak mísu se salátem zakryjte a nechte v chladu odležet alespoň 4 hodiny, ideálně však přes noc. Poté znovu salát promíchejte a podávejte.