3 recepty na vepřové maso s bramborem - postup přípravy
Ať už na letní oslavu či zahradní party, tyto originální recepty se vám budou zaručeně hodit. Nejsou složité na přípravu a přitom mají šmrnc.
1. Závitky z kotlety
2. Vrstvená krkovička s bramborem
3. Harmonika z pečeně a špeku
Závitky z kotlety s bylinkovým máslem a marinovanou cibulí
1. Vepřovou kotletu nakrájejte na plátky a pod kusem fólie je jemně rozklepejte. Po obou stranách maso posypejte solí, pepřem a sladkou paprikou a koření do masa s pomocí prstů dobře vmasírujte. Pokrájejte kopr, smíchejte ho s máslem a prolisovaným česnekem a vše vidličkou zpracujte do homogenní hmoty. Každý plátek z jedné strany potřete bylinkovým máslem a stočte ho do pevného závitku. Z uvedených surovin by mělo vzniknout 10 závitků
2. Brambory nakrájejte na menší kostky a vsypte je na plech. Podle chuti je osolte, opepřete, posypejte provensálskými bylinkami a sušeným česnekem, postříkejte trochou olivového oleje a vše dobře promíchejte, aby se všechny kousky brambor obalily kořením a olejem.
3. Závitky příčně napíchejte na tři špejle či špízové jehly ve skupinách po pěti kouscích. Špejle se závitky pak položte na plech s bramborami tak, aby špejle ležely na hraně plechu a držely tak závitky ve výšce nad bramborami. Plech zakryjte kusem pečicího papíru a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 40 až 45 minut. Poté odkryjte pečicí papír, potřete závitky výpekem z pekáče a nechte odkryté dopéct dalších 20 minut.
4. Mezitím nakrájejte cibuli na tenké půlkulaté proužky, vložte je do misky, přidejte půl lžičky cukru, půl lžičky soli, jednu lžíci octa a zalijte je vodou. Takto naloženou cibuli nechte marinovat, dokud se nedopeče maso s bramborami. Pak z ní nálev slijte a nechte okapat.
Upečené závitky podávejte s bramborami z pekáčku a s trochou marinované cibule.
Vrstvená krkovička s bramborem
1. Vepřovou krkovičku nakrájejte na plátky a rozklepejte je pod kusem potravinářské folie. Rozklepané řízky vložte do mísy a mezi vrstvami je posypejte solí, pepřem a provensálskými bylinkami. Zalijte maso trochou oleje a rukou vše promíchejte, aby se všechny plátky masa obalily kořením a olejem.
2. Brambory nakrájejte na kulaté plátky, vložte je zvlášť do mísy, posypejte je solí, pepřem, provensálskými bylinkami a sladkou paprikou, zakápněte rostlinným olejem a opět rukama dobře promíchejte.
3. Připravte si dvě silnější špejle nebo čínské hůlky a napíchejte na ně brambory s masem ve vrstvách tak, že začnete masem, na každou špejli napíchnete jeden plátek brambory a pak zase kus masa. Takto vrstvěte, dokud vám nedojde místo na špejlích. Celý vrstvený balíček zabalte do pečicího papíru a pak ještě do alobalu, který uzavřete, aby se maso nerozbalovalo. Vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte ho 90 minut. Po této době rozřízněte obaly z alobalu a pečicího papíru, úplně je rozevřete, abyste odkryli celý povrch masa, a vraťte ho do trouby dopéct na dalších 30 minut.
Dopečené maso s bramborami podávejte společně a doplněné o čerstvý zeleninový salát.
Harmonika z pečeně a špeku se zelím a vrstvenými brambory
1. Vepřovou pečeni v celku nakrojte na plátky tak, aby byly vespod spojené dohromady. Celý kus masa pak posypejte solí, pepřem a italskými bylinkami. Koření rukou vetřete do masa a nezapomeňte ani na vnitřní části záhybů.
2. Nakrájejte dvě cibule na kulaté plátky a rozmístěte je do zářezů tak, aby byly v každém dva vedle sebe. Špek rovněž nakrájejte na tenké plátky a umístěte na cibuli do každého zářezu jeden. Pekáč vytřete olejem a vložte do něj připravenou pečeni.
3. V misce smíchejte 50 ml oleje se sladkou paprikou a strouhaným či prolisovaným stroužkem česneku a touto směsí potřete celý povrch masa. Zelí nakrájejte na tenké nudličky a obsypejte jimi maso v plechu. Zelí na povrchu ještě mírně osolte a postříkejte olejem. Pekáč překryjte kusem pečicího papíru a alobalu a vložte jej do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C po dobu 60 minut. Poté odkryjte alobal a pečicí papír a nechte odkryté dopéct dalších 20 minut.
4. Malé brambory oloupejte, rozkrojte je na poloviny a mezi ně vložte plátek špeku a cibule. Brambory s náplní opět spojte párátkem a dejte je zapéct do trouby na 180 °C doměkka.
Hotovou pečeni nakrájejte na plátky a podávejte je s trochou zelí z pekáče a několika upečenými bramborami.