Štavnaté sekané řízečky z trouby - postup přípravy
Mleté maso můžete klasicky osmažit na pánvi v oleji, ale nebude se jednat o příliš lehký pokrm. Když přidáte zeleninu a odbouráte smažení, můžete získat zdravý a chutný oběd.
Na řízečky
V míse namočíme krajíce bílého chleba, například veky, v mléce a necháme nasáknout. Na struhadle nastrouháme mrkev, cibuli (případně i česnek) a přidáme k mletému masu. Jde použít jen vepřové, ale lepší je směs vepřového a hovězího. Dále přidáme vyždímaný bílý chléb, vejce a dle chuti osolíme a opepříme. Následně pečlivě promícháme.
Ze směsi vytvoříme malé řízečky, které vkládáme po pečícího sáčku na plechu. Když jej zaplníme, zavážeme ho na obou stranách a vložíme péct do trouby. K masu lze přidat třeba nakrájené brambory, které se s ním budou péct společně a budou sloužit jako příloha.
Řízečky pečeme 40 až 50 minut při teplotě 180 °C. Poté pečící sáček rozstřihneme a vložíme znovu zhruba na 10 minut do trouby, aby se na řízečcích vytvořila kůrka. Podáváme s bramborem, který jsme pekli spolu s masem, vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.