Vepřové závitky se slaninou a adžikou - postup přípravy
Z vepřových plátků si lze na pánvi rychle usmažit velmi chutné závitky. Adžika jim dodá potřebnou pikantnost a díky kousku slaniny budou krásně šťavnaté.
Na závitky
Vepřové maso rozkrájejte na plátky. Lze použít maso vhodné na řízky bez kosti, jako je kotleta, krkovice nebo další, záleží na vás, které preferujete. Maso přikryjte fólií a na prkénku rozklepejte z obou stan na tenké plátky. Ty pak dle chuti osolte a opepřete.
Připravte si plátky slaniny tak, aby nebyly delší než je délka vašich rozklepaným plátků. Na každý kus masa pak položte jeden plátek slaniny. Ty následně potřete adžikou. Pokud ji máte v práškové formě, můžete ji předtím rozmíchat ve troše oleje.
Maso srolujte slaninou dovnitř a zafixujte zhruba třetinu délky od kraje na každé straně dřevěným párátkem tak, aby rolky držely tvar. Poté je uprostřed mezi párátky rozřízněte na polovinu.
Na sporáku rozpalte pánev s olejem a závitky na nich ze všech stran pečlivě osmažte, dokud nebudou dokonale propečené. Je dobré je smažit pod pokličkou, propečou se tak mnohem snadněji. Upečené závitky poté servírujte například s bramborovou kaší a kyselou okurkou.