Koprová omáčka s kachním vejcem - postup přípravy
Někdo ji miluje, jiný nenávidí, koprová omáčka ale nenechá nikoho chladným. Vyzkoušejte jednoduchou verzi podle receptu od paní Hany Petrášové, která ji zbožňuje s domácím kachním vejcem.
Ingredience
Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a na oleji ji osmahněte dorůžova. Přidejte lžičku hladké mouky a chvilku ji orestujte, abyste získali světlou jíšku. Zalijte ji trochou vroucí vody a energicky míchejte, dokud se nepropojí s vodou do zahuštěné směsi. Kopr nasekejte najemno a polovinu ho přihoďte do omáčky. Za častého míchání 7 minut vařte.
Do povařené omáčky přilijte plnotučnou smetanu a jedno rozšlehané vajíčko. Opět chvilku povařte a přihoďte druhou polovinu kopru. Nechte omáčku projít varem, dochuťte kouskem másla, solí, cukrem a octem a odstavte ze sporáku.
Jako přílohu můžete použít brambory, knedlík, případně natvrdo uvařené kachní či slepičí vajíčko a přidat můžete i hovězí maso. Na talíři omáčku ozdobte snítkou kopru a podávejte.