Domácí citrónový cukr - postup přípravy
Dorty, košíčky, sušenky, dezerty, pudinky, saláty či limonády, to jsou všechno produkty, v nichž využijete domácí citrónový cukr. Vyrobíte jej snadno z citronových slupek, proto už je nikdy nevyhazujte do koše.
Ingredience
Na výrobu citrónového cukru použijte plody v bio kvalitě, u těch ostatních se totiž používané pesticidy a hnojiva usazují právě v kůře a vašemu zdraví by moc neprospěly.
Žlutou část citronové kůry ostrouhejte na jemném struhadle do misky a zasypejte ji cukrem. Důkladně obojí promíchejte a misku zakryjte přilnavou potravinářskou fólií.
Nechte směs uležet při pokojové teplotě po dobu 24 hodin, poté odkryjte fólii a cukr s citrónovou kůrou znovu promíchejte. Na talířek rozprostřete igelitový sáček a rozprostřete na něj citrónovou směs do tenké vrstvy. Takto ji nechte na suchém místě schnout dalších 24 hodin při pokojové teplotě.
Během druhého odležení cukr ztuhne na hrudky. Po uplynutí jednoho dne proto cukrovou krustu s pomocí prstů rozbijte a hrudky rozmačkejte. Opět směs vyrovnejte do tenké vrstvy na talířku pokrytém igelitem a nechte při pokojové teplotě stát, dokud cukr neuschne, což bude trvat dalších 24 hodin.
Nakonec usušený cukr s citrónovou kůrou vsypte do elektrického sekáčku a rozemelte směs na velmi jemný prášek.
Citrónový moučkový cukr uložte do čisté a sterilizované uzavíratelné sklenice, kde jej můžete uchovávat v temnu a chladu i po několik let.