Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tvarohové placky se smetanou a zelenými bylinkami

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Tvarohové placky se smetanou a zelenými bylinkami - postup přípravy

Jednoduché smažené placky z tvarohového těsta uplatníte jako dobrou snídani, svačinu i večeři, případně jako domácí alternativu k běžnému kupovanému pečivu. Slibujeme, že vám určitě zachutnají.

Ingredience pro:
20 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do misky vyklopte tvaroh, přilijte smetanu a dochuťte cukrem a solí. Elektrickým šlehačem či ponorným mixérem m vyšlehejte do homogenní nadýchané konzistence.




Zelené bylinky omyjte pod proudem tekoucí vody, osušte papírovými utěrkami a ostrým nožem nasekejte na hrubší kousky. Lžící nebo špachtlí znovu dobře promíchejte, aby se bylinky smísily se smetanovou směsí.

V jiné misce promíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a tuto směs pak po lžících postupně přimíchejte do smetanové směsi. V pozdější fázi, kdy už těsto nepůjde míchat metličkou, začněte hníst těsto v misce rukou.

Poté, co přidáte poloviční množství mouky, přeneste těsto na lehce pomoučněnou pracovní plochu a začněte hníst těsto rukama, přičemž přidávejte postupně i zbylé množství mouky. Pokračujte v hnětení, dokud nevypracujete měkké, homogenní a soudržné, lehce lepivé těsto.

Pracovní plochu znovu posypejte moukou a posypejte jí i těstovou kouli, kterou přikryjte miskou nebo čistou utěrkou a nechte 15 minut odpočívat.

Pak ho rozdělte na 2 stejně velké části, ze kterých vyválejte válečky a ty opět rozdělte každý na 10 kousků.

Z těch vytvořte kuličky, zakryjte je potravinářskou fólií a nechte 5 až 7 minut odpočívat. Čím déle je necháte uležet, tím pružnější a měkčí výsledné placky budou.

Po uležení každou kuličku rozválejte do tenké placky o průměru kolem 25 centimetrů.

Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje a vložte do něj jednu placku.

Horkým olejem z pánve postříkejte vrchní část placky, přičemž si všimnete, že se okamžitě vytvoří vzduchové bubliny.

Když je placka z jedné strany pevná a zlatavá, otočte ji na druhou stranu a opět smažte dozlatova.

Hotové placky nechte okapat na talíři vyloženém papírovými utěrkami a podávejte buď hned čerstvé, anebo i studené, doplněné o kopeček zakysané smetany či jinou vaši oblíbenou omáčku.

Tyto placky lze také použít jako alternativu běžného chleba či rohlíků.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů