Zdravá sekaná s mrkví a ovesnými vločkami - postup přípravy
Sekanou jde smíchat s ingrediencemi jako jsou ovesné vločky a mrkev, které ji učiní o něco zdravější. Recept na ni nám poskytla paní Zdeňka Laštůvková.
Na sekanou
Na začátku naložte vločky do mléka a nechte je v něm stát, aby změkly. Nakrájejte cibuli na malé kostičky a na troše tuku ji osmahněte do zlatova. Na jemném struhadle nastrouhejte mrkev. Dejte mix mletého masa do mísy a přidejte k němu cibulku a mrkev. Místo mrkve jde použít i řepa.
Poté přidejte dvě vejce a nalijte do směsi mléko s ovesnými vločkami. Přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku a lžíci plnotučné hořčice. Vše dokonale promíchejte.
Ze směsi udělejte dvě šišky. Dejte je do pekáčku a podlijte troškou vody. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte, dokud nebude sekaná hezky nahnědlá. Po dopečení servírujte. Výpek můžete slít, dát ztuhnout do lednice a později si ho namazat na chleba.