Pestrobarevný letní salát na zimu - postup přípravy
Letní zavařování nemusí být nuda a výsledek takového zábavného procesu bude vždy skvělý. Vyzkoušejte třeba tento veselý letní pestrobarevný salát z pěti druhů zeleniny a sušené petrželky, který oceníte v létě, v zimě i po celý rok.
Ingredience
Na nálev
Okurky i se slupkou nakrájejte na kolečka. Papriku dle svých preferencí očistěte, rajčata zbavte bubáka a mrkev oloupejte a zbavte ji obou konců. Všechny druhy zeleniny pak nakrájejte na malé kostičky. Česnek očistěte a nakrájejte jej na malé kousky.
Připravte si čisté a sterilizované zavařovací sklenice. Na dno každé sklenice vhoďte pár kousků česneku a na ně přihoďte kolečka okurek tak, aby zhruba pokryly celé dno. Na okurky rozdělte rajčata, poté mrkev a nakonec papriky. Na papriky nasypejte opět trochu česneku a vrstvy opakujte. Z uvedeného množství by měly vyjít tři sklenice o objemu 1 litr.
Do každé sklenice přidejte po 1 lžíci soli a cukru, přilijte 4 lžíce oleje a 3 lžíce jakéhokoliv octa. Lžíce dávkujte tak, aby nebyly úplně plné, ve skutečnosti je množství zhruba ¾ objemu polévkové lžíce. Nakonec přisypejte do každé sklenice pár špetek sušené petrželky.
V konvici přiveďte k varu čistou vodu a nalijte ji na zeleninu do sklenic tak, aby dosahovala až úplně po okraj sklenic. Nakonec nádoby pevně uzavřete víčky, otočte je dnem vzhůru, zakryjte teplou dekou a nechte je zvolna vychladnout do druhého dne.
Videopostup krok za krokem