Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sekaná pečeně plněná slaninou a smetanovým sýrem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Sekaná pečeně plněná slaninou a smetanovým sýrem - postup přípravy

Sekaná pečeně je klasika české kuchyně. Obvykle ale vypadá stále stejně – tak, jak ji známe i ze školních jídelen. Nutno uznat, že není špatná. Faktem ale je, že by mohla být i lepší. Takovou vylepšenou variantu domácí sekané vám dnes přinášíme. Je vylepšená o slaninu, sýr a vajíčka a je to jedním slovem lahoda. Příprava přitom není nijak obtížná.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Oloupejte cibuli a nasekejte ji na jemné kostičky. Vložte ji do hluboké mísy spolu s mletým masem, přidejte dva očištěné a prolisované stroužky česneku, jedno vajíčko, mletý černý pepř a sůl a nakonec strouhanku. Všechny ingredience rukou důkladně promíchejte a uhněťte z něj jednolitou masovou hmotu.




Připravte si úzkou obdélníkovou formu (skvěle vám poslouží forma na biskupský chlebíček), vymažte ji rostlinným olejem a vložte do ní směs z mletého masa, kterou s pomocí lžíce či prstů důkladně upěchujte do formy tak, aby kopírovala její tvar a vytvořila masovou mističku.

Do žlábku veprostřed masové směsi vyskládejte po obvodu plátky slaniny a celý jej zaplňte smetanovým sýrem, který s pomocí silikonové špachtle důkladně uhlaďte.

Povrch celé masové mističky zakryjte několika plátky sýra, který v místě prohlubně lehce smáčkněte a do vzniklého důlku vyklepněte tři vajíčka tak, aby zůstal žloutek neporušený.

Formu s masovou směsí pak vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte sekanou kolem 30 minut, dokud nebude maso propečené, sýr zlatavý a vajíčka na povrchu uvařená, ale žloutek zůstane tekutý.

Hotovou sekanou nakrájejte na plátky a podávejte spolu s bramborovou kaší či vařeným bramborem a čerstvým kadeřavým salátem.

Dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů