Rajčatová omáčka s bazalkou na těstoviny - postup přípravy
Během léta si můžete připravit skvělou rajčatovou omáčku s bylinkami na těstoviny a podobná jídla. Stačí ji dát horkou do sklenic a budete pak mít zásobu na celou zimu.
Na omáčku
Z červených dobře uzrálých rajčat musíte nejprve sloupnout slupku. Ve vrchní části je nařízněte do kříže, dejte je do dostatečně velké mísy a zalijte horkou vodou. V ní je nechte 3 až 4 minuty stát. Plody poté z vody vyndejte a slupka půjde velmi jednoduše sloupnout. Odřízněte i spodní část. Rajčata poté namelte mlýnem na maso, případně je můžete rozmixovat v mixéru.
Cibuli nakrájejte na středně velké kostičky. Rozpalte na pánvi trochu oleje a dejte cibuli smažit, dokud hezky nezesklovatí. Pak ji nechte vychladnout. Do mixéru dejte koriandr, feferonky, oloupaný česnek a přidejte vychladlou cibulku. Vše rozmixujte najemno.
Do wok pánve nebo většího hrnce nalijte rozemletá rajčata a přidejte rozmixovanou směs. Přidejte sladkou papriku, koření khmeli suneli, oregano, sůl a cukr. Cukru dejte 4 lžíce, na konci vaření ochutnejte, a pokud máte rádi omáčku sladší, můžete ji ještě přisladit. Dejte vařit a vařte 30 minut. Nakrájejte si fialovou (či klasickou) bazalku a dejte ji do omáčky. Zamíchejte, přikryjte poklicí a nechte dalších 10 minut vařit. Nakonec přilijte ocet, zamíchejte a nechte 5 minut provařit.
Horkou směs dejte do čistých sterilizovaných sklenic, ideální jsou o velikosti zhruba čtvrt litru, a zavíčkujte čistými sterilizovanými víčky. Skleničky obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout. Potom je skladujte ve spíži nebo ve sklepě.