Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Houbový guláš

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Houbový guláš - postup přípravy

V sezoně není výjimkou, že si z lesa nosíme plné košíky hub. Ty se dají využít nejenom na řízky nebo na smaženici. Pochoutkou je také houbový guláš, kde se úroda snadno zužitkuje. Aby se vám povedl podle představ, doporučujeme vyzkoušet náš recept, který vás celám postupem přípravy provede.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začínáme cibulí

Pokud jste někdy jakýkoliv guláš dělali, nemůžete udělat chybu. I houbový guláš se začíná cibulí. A to tak, že ji nakrájíte na menší kousky a potom ji začnete v hrnci restovat na sádle. Nikam nespěchejte, pravidelně ji míchejte a restujte ji do té doby, než bude jak měkká, tak bude mít také tmavou barvu. Ta dodá vašemu jídlu jak chuť, tak i barvu.




Přidejte další složky

Dále můžete k cibuli přidat další složky. Tedy hlavně prolisovaná česnek, majoránku, dále červenou papriku a také kmín. Obojí chvíli restujte, důkladně míchejte a následně můžete přidat surovinu nejdůležitější, kterou jsou houby.

Nyní houby

Lesní houby nejprve důkladně očistěte, potom je také omyjte a dále je nakrájejte. Na houbový guláš je nejlepší používat spíše tvrdší druhy hub, a to nakrájené na větší kousky. Houby přidejte k základu, několikrát opatrně promíchejte a už můžete zalévat připraveným vývarem.

Vaříme podle potřeby

Houbový guláš přivedeme k varu, hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme. Doba vaření se odvíjí hlavně od velikosti a od druhů hub. U některých může plně postačit doba 20 minut. Ochutnáním zjistíme, zda už jsou houby měkké, nebo zda je třeba ještě nějaký ten čas čekat.

Dodělejte a servírujte

Pokud jsou houby měkké, tak můžete guláš dochutit solí a pepřem, tak jak jste zvyklí. Dále nezapomeňte i na trochu jíšky, aby neměl vodovatou konzistenci. Tu pár minut zavařte a v tu chvíli je váš houbový guláš hotov. Nalijte ho do talíře s dostatkem hub a jezte lžící, spolu s kvalitním křupavým a měkkým čerstvým chlebem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů