Rolovaný bílý chléb - postup přípravy
Bílý chléb můžete mít hezky nadýchaný, pokud těsto na něj speciálně zpracujete jednoduchým rolováním. Kynout bude jen krátkou chvíli na plechu.
Ingredience
Do mísy dejte vlažnou vodu, cukr, sušené droždí a olej a zamíchejte. Poté přisypejte prosátou hladkou mouku a sůl. Obojí zamíchejte do těsta a chvíli ho ručně zpracovávejte. Poté ho vyklopte na pomoučněný vál a opět ho hněťte, dokud nebude lesklé a nelepivé. Pak ho rozdělte na dvě poloviny.
Z těsta udělejte rukou placku a ve třetinách ji přeložte. Pak ho srolujte. Udělejte náznak bochánku a opět srolujte. Poté ještě jednou zopakujte. Trochu těsto poválejte a spoje v případě potřeby utěsněte prsty. Vytvarujte bochánek, dejte ho na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechte 15 až 30 minut kynout.
Těsto pomašlujte vodou, poprašte moukou a udělejte podélný zářez. Rozehřejte troubu na 200 °C a pečte asi 25 minut. Když začne kůrka hnědnout, rozprašovačem na ni nastříkejte vodu. Po upečení nechte chléb vytáhnout a podávejte.