Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Z trochy mouky, mléka a dvou brambor vykouzlíte dokonalé slané buchty, které si zamilujete

Z trochy mouky, mléka a dvou brambor vykouzlíte dokonalé slané buchty, které si zamilujete - postup přípravy

Máte rádi slané buchty? Pokud je vaše odpověď ano, rozhodně byste neměli minout tento jednoduchý a nenáročný recept, pomocí kterého si připravíte naprostou slanou lahůdku. Tyto buchty tak můžete jíst samotné ať už na snídani nebo během dne, jako přílohu k jídlům nebo je můžete libovolně naplnit či upravit podle vlastních potřeb a chuti. Záleží pouze na vás. Jak tedy správně připravit pravé domácí slané buchty, které si zamilujete?

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Nejdříve ze všeho si připravte středně velkou mísu, ve které postupně smícháte olej, sůl, vejce, suché droždí a teplé mléko, dokud vám nevznikne hladká směs. Do té poté přidáte brambory a sýr, které nastrouháte najemno pomocí struhadla. Vše pořádně promíchejte a poté přidejte nadrobno nakrájené čerstvé bylinky podle vlastního výběru. My jsme pro náš recept zvolili čerstvou pažitku a mladou jarní cibulku. Nakonec do směsi pouze pomalu prosejte mouku, dokud vám za stálého míchání nevznikne husté lepivé těsto.




Když máte hotovo, nechte těsto v hluboké míse a jeho povrch jemně protřete trochou rostlinného oleje pomocí štětce a přikryjte jej potravinářskou fólií, nebo alespoň utěrkou. Nechte kynout alespoň hodin a půl až dvě hodinky na teplém suchém místě, nejlépe například u topení na sluníčku na parapetu.

Poté si těsto přesuňte na pracovní desku posypanou moukou a rovnoměrně jej roztáhněte do stran. Opět přikryjte utěrkou a nechte ještě zhruba 30 minut „odpočívat“. Když půlhodina uběhne, mírně si namažte prsty olejem a těsto rozdělte na několik rovnoměrných částí. Ty poté uložte vedle sebe na plech vystlaný pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Tam pečte zhruba 30-35 minut podle potřeby.

Hotové slané buchty nechte malinko vychladnout a poté můžete podávat například se zakysanou smetanou a kousky slaniny nebo podle vaší vlastní preference. Fantazii se meze nekladou a v kuchyni to platí dvojnásob. Tak dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů