Masarykovo cukroví - postup přípravy
Historie tohoto cukroví sahá dlouhá staletí do minulosti, patří totiž k těm nejsnazším a také nejoblíbenějším druhům cukroví, které pekly už prababičky našich prababiček. Díky tomu, že nikdy nesmělo chybět na vánočním stole prvního československého prezidenta, získalo tak i jeho jméno. Vyzkoušejte osvědčený recept na něj, o který se s námi podělila paní Katka Sojková.
Ingredience
Asi hodinu předem namočte ořechy do studené vody, případně do rumu a nechte je dobře nasáknout. Zároveň vytáhněte máslo a vejce z lednice, aby získaly pokojovou teplotu.
Vychlazené máslo poté utřete do pěny s odděleným vaječným žloutkem a moučkovým cukrem. Když získáte hladkou směs, přidejte k ní prosátou mouku a podle chuti případně i kakao. Rukama rychle zpracujte těsto tak, aby drželo pohromadě. Nehněťte ho ale dlouho, aby nezačalo teplat.
Namočené ořechy slijte, nechte okapat a v celku je zapracujte do vytvořeného těsta. To rozdělte na dvě poloviny, z každé vytvořte váleček o průměru kolem 5 cm, zabalte je do fólie a vložte je do lednice vychladit a odležet minimálně na 2 hodiny, lépe ale přes noc.
Na druhý den vychlazené těsto nakrájejte nožem na plátky o síle kolem 1 cm, vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 15 až 20 minut, dokud na povrchu krásně nezrůžoví.
Po dopečení ještě horké cukroví obalte v moučkovém cukru (anebo ho nechte jen tak „nahaté“). Nechejte ho vychladnout a uložte do krabice na suché a temné místo, anebo rovnou podávejte.