Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduché pomerančové želé

Jednoduché pomerančové želé - postup přípravy

Želé si můžeme koupit, nebo připravit. Druhé možnosti se řada lidí bojí, jelikož jsou přesvědčeni, že se jedná o něco velmi komplikovaného. Společně si ale ukážeme, že opak je pravdou. Je to velmi snadné.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Vezměte sůl, ideálně tu hrubozrnnou a pomeranče s ní důkladně očistěte. Je třeba odstranit veškeré nečistoty z kůry. Následně sůl nechte v míse, zalijte vodou a proces čištění opakujte. Následně pomeranče vyndejte a nechte oschnout. Poté je začněte drhnout jedlou sodou, tu znovu nechte v míse a zalijte zde pomeranče vodou. V té je nechte asi 10 minut. Potom vyjměte, opláchněte čistou vodou a osušte.

2. KROK

Dokonale očištěné pomeranče vezměte a začněte je krájet na zhruba 5 milimetrů silná kolečka. Ta následně vložte do hlubšího hrnce. Přidejte také cukr, kterým postupně zasypávejte pomeranče, které vrstvíte jeden na druhý. Vše zalijte vodou a také škrobovým sirupem. V tu chvíli dejte hrnec na sporák a vařte po dobu 10 minut při silném plamenu.

3. KROK

Poté snižte plamen na mírný, hrnec přiklopte a Vařte po dobu asi 30 minut. Následně okryjte a nechte postupně chladnout. Následně znovu zapněte sporák na plný výkon a nechte vyvařit co nejvíce tekutiny, aby zbývající dokonale zhoustla. V tu chvíli máte k dispozici velmi chutný pomerančový sirup, který se staneš základem pro osvěžující studené nápoje – stačí přidat jenom vodu.

4. KROK

Pomerančové plátky nechte důkladně okapat. Potom zapněte sušičku potravin a dle návodu nechte jednotlivé plátky sušit. Pokud sušičkou nedisponujete, můžete jako alternativu použít horkovzdušnou troubu. Nechte plátky pomeranče důkladně osušit. Následně je obalte v krystalovém cukru a můžete připravit na servírování. Budou chutnat jako lahodné, sladké želé, které oproti tomu kupovanému neobsahuje žádnou chemii a vše vzniklo jednoduše v domácích podmínkách.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů