Moderní palačinka à la Velvet - postup přípravy
Palačinky jsou univerzální plocha pro nejrůznější kulinářské tvoření a ozdoby. Přesně takto ji využila paní Kateřina Kaštanová pro zužitkování zbylého krému z dortu Red Velvet a vzniklo nádherné dílo, o recept na něž se s námi podělila.
Ingredience
Na krém
Na přeliv
Smíchejte mléko, vejce, cukr, sůl a hladkou mouku na polotekuté těsto. V pánvi rozpalte trochu přepuštěného másla a palačinky na něm osmahněte z obou stran, dokud lehce nezezlátnou. Po dosmažení je vyskládejte na sebe do štosu a uchovejte v teple až do podávání.
Mascarpone vyšlehejte s plnotučnou smetanou, moučkovým cukrem a trochou vanilkové pasty do homogenního krému. Naplňte jím zdobicí sáček a uložte ho na chvilku do lednice. Mezitím připravte karamelový přeliv.
V rendlíku rozehřejte přepuštěné máslo a vsypte na něj nastrouhaný kokosový cukr, který zahřívejte tak dlouho, dokud se nezačne rozpouštět a zlátnout. Karamel přitom nemíchejte. Jakmile je veškerý cukr rozpuštěný a zlatavý, přilijte k němu smetanu, počkejte až směs doprská (buďte opatrní, ať se nespálíte!) a poté začněte míchat a pokračujte v tom, dokud karamel nezhoustne na hustou a vazkou konzistenci. Poté jej odstavte ze sporáku. Ořechy nasekejte nožem na hrubé kousky, které podle potřeby můžete ještě opražit na suché pánvi nebo v troubě, dokud nezačnou krásně vonět a nezkřehnou.
Palačinku rozprostřete na talířek, na jednu polovinu vytvořte z krému s pomocí zdobicího sáčku „kuličky“ náplně, přes něž přehněte druhou polovinu palačinky. Vršek přelijte kokosovým karamelem, posypejte nahrubo nasekanými ořechy, postříkejte čokoládovou polevou a podávejte.