Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sladká marmeládová roláda

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Sladká marmeládová roláda - postup přípravy

Rolády si často kupujeme v obchodě v domnění, že jejich příprava je na nás příliš zdlouhavá a komplikovaná. Opak je ale pravdou. Ve skutečnosti nemůže být nic jednoduššího. A její zamotání vyžaduje jenom malou dávku zručnosti. Recept na sladkou marmeládovou roládu, který vám dnes přinášíme, vás o tom bezpochyby přesvědčí. Roládka je velmi jednoduchá, voňavá a nadýchaná. Určitě s ní potěšíte svou rodinu i kamarádky u kávy.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Připravte si těsto. Do hlubší misky si rozklepněte vejce a rozšlehejte je elektrickým šlehačem. Postupně k nim přidávejte cukr a šlehejte tak dlouho, dokud se nerozpustí.




Přidejte lžičku vanilkového extraktu a znovu šlehejte, dokud nezískáte pěnivou hladkou hmotu. Nakonec do misky s vaječnou směsí ještě důkladně zašlehejte hladkou mouku.

Připravte si plech vyložený velkým obdélníkem pečicího papíru a vlijte do něj těsto. Dejte ho péct do trouby předehřáté na 190 stupňů Celsia asi na 10 minut. Přesná doba pečení závisí na specifických vlastnostech každé trouby, proto zkontrolujte propečenost zapíchnutým párátkem.

Na pracovní plochu rozložte čistou utěrku a vyklopte na ni upečenou placku. Opatrně z ní stáhněte pečicí papír. Zatočte utěrku spolu s těstem do roličky a nechte ji 10 minut vychladnout.

Po deseti minutách těsto z utěrky znovu narovnejte a nožem zarovnejte okraje, pokud je to nutné. Pak celou plochu korpusu namažte marmeládou a s pomocí utěrky pak buchtu zase zarolujte.

Zabalte roládu do smršťovací fólie a dejte do ledničky vychladnout aspoň na půl hodiny. Hotovou roládu vyndejte z lednice, vybalte ji z fólie a posypejte její povrch moučkovým cukrem. Podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů