Arašídovo-sezamové kostky s čokoládou - postup přípravy
Jednoduché cukroví, které se vůbec nepeče, si lze snadno připravit jen ze sezamu a arašídů. Dává se na něj poleva ze dvou druhů čokolád, kterou můžete i velmi zajímavě nadekorovat.
Ingredience
Dejte arašídy do mixéru a rozmixujte je na drť. Na suchou pánev vysypejte sezam a ten opražte nasucho na středním plemeni. Pak ho dejte do mixéru a také rozmixujte. Přidejte směs do mísy k arašídům, přilijte med, případně ho můžete nahradit slazeným kondenzovaným mlékem, a vymíchejte hutnou lepkavou hmotu.
Formu o rozměrech 30×25 centimetrů vyložte pečicím papírem, dejte do ní hmotu, tu pak rozprostřete a upěchujte. Pomoci si můžete například skleničkou. Do hrnce rozlámejte hořkou čokoládu, přidejte 2 lžíce oleje a rozpusťte ji na sporáku. Nalijte ji na hmotu, ale asi jednu lžíci polevy si schovejte.
Počkejte, až čokoláda ztuhne. Pak vyndejte vše z formy, obraťte čokoládou dolů a vraťte do formy. Rozehřejte bílou čokoládu se 2 lžícemi oleje a nalijte ji na povrch směsi. Poté dejte zbytek tmavé čokolády do cukrářského sáčku s malým otvorem a udělejte po ploše ornament. Ten poté ještě vylepšete tahy špejle.
Počkejte, až čokoláda zatuhne. Dejte dezert na krájecí plochu. Nůž namočte ve vroucí vodě, aby byl horký a čokoláda se při krájení nelámala, otřete ho a nakrájejte dezert na malé kostičky nebo obdélníčky. Ty pak vložte do papírových košíčků a servírujte.