Domácí vaječný koňak se smetanou - postup přípravy
Vaječný koňak je tradiční vánoční a novoroční pití oblíbené hlavně něžným pohlavím. Recept na luxusní domácí „vaječnák“, do kterého se dává i smetana, nám poskytla paní Hana Petrášová.
Ingredience
V míse rozšlehejte žloutky spolu se čtvrt litrem mléka. Zbylé mléko dejte do hrnce, přidejte cukr a vanilkový cukr a přiveďte vše za občasného zamíchání k varu. Když mléko začne vřít, pomalu přidávejte směs se žloutky a neustále míchejte, aby se nesrazila. Přidejte i smetanu a za stálého míchání metlou přiveďte k varu.
Hrnec odstavte ze sporáku a dejte ho do studené vody. Neustále metlou míchejte, dokud směs nevychladne. Do studené směsi poté přidejte rum podle vaší chuti. Následně ji slijte přes husté síto do láhví a uskladněte.