Domácí smetanový sýr z kefíru - postup přípravy
Stačí jediný litr zmrazeného kefíru, abyste získali domácí smetanový sýr ideální na pomazánky, a to za zlomek ceny toho z obchodu. Pro ještě lepší efekt k němu přidejte trochu bylinek a koření a jiný už nebudete chtít.
Ingredience na sýr
Na pomazánku
Kefír v láhvi vložte do mrazáku a nechte ho tam tak dlouho, dokud úplně nezmrzne. Poté jej vyjměte z mrazáku, obal opatrně nařízněte nebo rozstříhejte a oloupejte ho. Zmrazený kefír pak nakrájejte na plátky.
Připravte si sítko a misku, do níž dobře padne. Sítko vyložte několika vrstvami gázy, do ní vložte zmrazený kefír a gázu uzavřete. Takto kefír nechte stát při pokojové teplotě, dokud zcela nerozmrzne. Během toho bude ze sítka do misky odtékat syrovátka a uvnitř gázy se bude usazovat smetanový sýr.
Jakmile je kefír zcela rozmrazený a syrovátka přestane odtékat, rozbalte gázový balíček a sýrovou hmotu vyklopte do misky. Ochuťte ji prolisovaným česnekem, jemně nasekaným koprem, solí, pepřem a sladkou paprikou, dobře promíchejte a výslednou pomazánku podávejte spolu s čerstvými či opečenými plátky chleba.