Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zavináče

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut

Zavináče - postup přípravy

Kyselé pochoutky mají v naší kuchyni místo odnepaměti. Mezi vyhlášenou lahůdku a možnost jak čas od času sníst i rybu, patří zavináče. Ty domácí jsou nejenom kvalitnější, ale i chutnější než běžné kupované varianty. Náš recept vám ukáže, jak si je připravit. Složité to není.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jako první připravujeme ryby

Hlavním krokem receptu na zavináče je příprava ryb. Dobře se hodí sleď, použít se může i makrela, nebo se doporučují i takzvané plevelné ryby. Ty je třeba nejprve vykuchat, odstranit z nich šupiny a potom je třeba nachystat z nich filety. Tím zajistíme, že naše zavináče budou bez kostí a budou se snáze konzumovat.




Důležité je nasolení

Jako první je třeba ryby dostatečně nasolit. Filety se důkladně posolí z obou stran, potom se vloží do uzavíratelné nádoby a ta se vloží do lednice. Zde se takto nasucho nechají naložené po dobu 2 dnů. Poté se vyndají a sůl se z nich důkladně omyje studenou vodou. Tímto jsou filety připraveny k další fázi.

Příprava nálevu

Nyní je nutné si na zavináče připravit nálev v kyselosti dle potřeby. Základem nálevu je voda podle potřeby, dále samozřejmě ocet, ale i cukr. Do nálevu se následně vloží také veškeré koření a dále cibule. Ta se oloupe, překrojí na polovinu, nakrájí na tenké plátky a potom se rozebere na vrstvy.

Nechte odpočívat

Zavináče se následně umístí do připraveného nálevu, nádoba se opět hermeticky uzavře a vloží se do lednice. Ryby musí být potopené pod hladinou. Takto se v lednici nechají po dobu 3 dní. Následně jsou zavináče hotové. Mohou se otevřít a ochutnat, stejně jako je možné nechat je ještě pár dní uležet. Druhou várku už můžete doladit dle chuti, podle toho, jakou konkrétní chuť naložených ryb budete preferovat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů