Plněná sekaná s vejci, kapií a anglickou slaninou - postup přípravy
Tato sekaná se na první pohled jeví jako slavnostnější jídlo, ve skutečnosti je ale tak snadná, že si ji můžete dopřát takřka každý den. O recept na ni se s námi podělila paní Ladislava Šatavová.
Ingredience
Pět až šest vajíček dejte uvařit natvrdo. Nechte je vychladnout a oloupejte skořápku. Papriku kapii zbavte semeníku a zbytku semínek a nakrájejte ji na proužky. Pokud chcete přidat také nakládané okurky, nakrájejte je na dlouhé hranolky.
Do mísy vložte mleté maso, ochuťte ho solí, pepřem, prolisovaným čerstvým (případně sušeným) česnekem a majoránkou.
V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje. Oloupejte cibuli, nasekejte ji nadrobno a v pánvi ji osmažte dorůžova. Poté ji vyklopte i s tukem k masové směsi, přidejte dvě až tři vejce, hořčici, jemně nasekanou nať z jarní cibulky a vše důkladně promíchejte. Masovou směs zahustěte hrstí strouhanky a trochou hladké mouky a znovu dobře propracujte.
Formu na srnčí hřbet vyložte plátky anglické slaniny tak, aby se mírně překrývaly. Polovinu masové směsi vtlačte do formy a vyskládejte na ni uvařená vajíčka, která mírně do masa zatlačte a zakryjte je asi polovinou zbylého množství masa. Na něj vyskládejte proužky papriky, případně nakládaných okurek (náplň si můžete přizpůsobit vlastní chuti a možnostem) a zakryjte je zbylou masovou směsí.
Přes vršek budoucí pečeně ohněte přečuhující konce anglické slaniny a na ně položte další plátky, abyste konce zatížili a sekanou tak do slaniny úhledně uzavřeli. Formu vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ji asi 60 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby. Po dopečení nechte sekanou asi 10 minut odpočinout a podávejte ji třeba s vařeným bramborem či s bramborovou kaší.