Velikonoční beránek na plech - postup přípravy
Velikonoční beránek je neodmyslitelnou součástí svátků jara, pokud ale nemáte formu na jeho upečení, ani tak se ho nemusíte vzdávat. Nechte se inspirovat receptem od paní Nicole Soukopové a vytvořte si ho tak trochu jinak.
Ingredience
Droždí rozdrobte do misky, přidejte k němu lžičku cukru a rozmíchejte ho na kašičku. Přilijte trochu vlažného mléka, promíchejte a nechte směs stát asi 15 minut, dokud se na hladině nezačne tvořit pěna.
Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte k ní špetku soli, zbylý cukr, dvě vejce, rozpuštěné máslo nebo tuk na pečení a přilijte kapku rumu, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Zadělejte hladké a nelepivé těsto (pokud by stále lepilo, přidejte trochu mouky, jestliže je naopak moc suché, přilijte kapku mléka), které zformujte do tvaru koule a v zakryté míse jej nechte asi 1 hodinu kynout.
Vykynuté těsto jemně prohněťte, abyste vymačkali vzduchové bubliny. Z těsta odebírejte menší kousky, vyválejte z nich válečky a stáčejte je do spirálek. Z těch zformujte tělo beránka. Přidejte ocásek a dvě nožky. Z většího kousku těsta vytvarujte hlavičku, přidejte ouška a pár kudrlinek navrch.
Výše uvedeným způsobem vytvarujte na plechu pokrytém pečicím papírem jednoho či dva beránky, případně ještě další figurky dle fantazie. Oči a čumáčky vytvořte z rozinek nebo mandlí. Povrch beránků potřete rozšlehaným vajíčkem, vložte je do trouby vyhřáté na teplotu 170 °C a pečte je tak dlouho, dokud na povrchu nezezlátnou. Po dopečení je nechte na plechu vychladnout, přemístěte je na tácek a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.