Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Univerzální kynuté těsto na pizzu, koláče, chléb a spoustu dalšího pečiva

2,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut

Univerzální kynuté těsto na pizzu, koláče, chléb a spoustu dalšího pečiva - postup přípravy

Dobré kynuté těsto zdaleka není samozřejmostí. A ne všechna kynutá těsta jsou stejná. Některé recepty na kynuté těsto jsou lepší než jiné, třeba to, které vám přinášíme dnes. Je snadné, zvládne ho i začátečník, a přitom se hodí na většinu druhů sladkého i slaného pečiva, včetně pizzy, chleba nebo koláčů či buchet. Stačí jedno těsto a připravíte z něj prakticky cokoliv. Záleží jen na vaší fantazii.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Ze všeho nejdříve si připravte kvásek. Ten vyrobíte tak, že si droždí rozdrobíte do misky (anebo ho jen nasypete, podle toho, zda používáte čerstvé či sušené), zasypete ho cukrem. Pokud je čerstvé, tak ho lžící třete tak dlouho, dokud nezmění konzistenci z pevné na tekutou (ano, je to malý zázrak!).

2. KROK

Pak přilijte vlažnou vodu a 100 gramů mouky a metličkou nebo vidličku dobře prošlehejte, abyste se zbavili zbytků hrudek a získali homogenní směs. Misku zakryjte utěrkou nebo kouskem přilnavé potravinářské fólie a nechte na teplém místě stát 10 až 15 minut, dokud se kvasinky neprobudí k životu. To poznáte podle toho, že se na hladině směsi začnou vytvářet bublinky, či přímo pěna.

3. KROK

Jakmile je kvásek hotový, přilijte k němu půl skleničky oleje a jednu čajovou lžičku soli. Pokud se chystáte na sladké pečivo, v této fázi můžete přidat také trochu cukru, aby bylo těsto sladší. Promíchejte a postupně přidávejte mouku. Nejprve míchejte lžící nebo vařečkou a jakmile směs začne houstnout a klást odpor v míchání, pokračujte v hnětení ručně. Doporučujeme nepřidávat všechnu mouku najednou. Každá mouka má totiž trochu jiné vlastnosti, takže výsledné použité množství se může kus od kusu i docela hodně lišit.

4. KROK

Těsto hněťte tak dlouho, dokud nebude měkké, pružné a nepřestane se lepit ke stěnám mísy i k vašim prstům. Když je přesně takové, jaké má být, zformujte z něho kouli, vložte ho do čisté mísy, kterou zakryjte čistou utěrkou či přilnavou potravinářskou fólií a nechte ho na teplém místě kynout 40 až 50 minut, dokud nezdvojnásobí či neztrojnásobí svůj objem. Pak ho vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, mírně ho ještě propracujte a pokračujte ve tvarování libovolného pečiva. To pak před pečením nechte na plechu ještě 20 minut vykynout a pečte ho na 180 °C dozlatova. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů