Jablkový mřížkový koláč - postup přípravy
Tento výborný jablečný koláč, na který nám poskytla recept paní Renata Adámková, osvěží každé odpoledne. Připravte ho pro přátele k odpolední kávě, sklidíte tak samou chválu.
Ingredience
V zadělávací míse smíchejte nejdříve sypké ingredience, tedy mouku, cukr moučku a kypřicí prášek. Poté k nim přidejte máslo, olej i mléko a nakonec vejce. Ze vzniklé hmoty důkladně vypracujte těsto.
Polovinu vypracovaného těsta vyválejte nebo rukama roztáhněte na placku. Nezapomeňte udělat vyšší okraje, aby náplň nepřetékala mimo těsto. Přendejte ho plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem a posypejte ho nastrouhanými jablky, které pocukrujte vanilkovým cukrem a dle chuti posypte skořicí.
Ze zbylého těsta vyválejte tenkou placku, kterou nožem nebo rádýlkem na pizzu nakrájejte na stejně široké proužky. Z těch pak na koláči vytvořte mřížku.
Celý koláč vložte do předehřáté trouby a pečte ho na 180 °C zhruba deset minut. Hotový koláč by měl mít jemně narůžovělou barvu. Existují různé variace tohoto koláče. Místo strouhaných jablek tak můžete použít například jen marmeládu.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.