Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort „Máša“ s kondenzovaným mlékem a zakysanou smetanou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Dort „Máša“ s kondenzovaným mlékem a zakysanou smetanou - postup přípravy

Krásný dort se hodí jako dárek k narozeninám, výročím či jiným vzácným příležitostem. Možná si jej ale budete chtít upéct i jen tak pro oslazení všedního dne. Dort jménem Máša zvládnou připravit i mírně pokročilí cukrářští začátečníci. Nečeká vás žádné složité hnětení, kynutí ani jiné zákeřné technologické postupy. Chutná skvěle, je krásný na pohled a není náročný na suroviny.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

V míse smíchejte kondenzované mléko se změklým máslem a prošlehejte šlehačem do jemné a hladké konzistence. Vyklepněte do směsi vajíčko, přidejte sůl a vanilkový cukr nebo esenci dle chuti. Přes jemné sítko prosejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuto směs přidávejte v několika krocích za stálého míchání do hmoty z kondenzovaného mléka. Vypracujte hladké a homogenní těsto.

2. KROK

Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a bočnice bohatě vytřete máslem. Do formy vlijte hotové těsto a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 30 až 40 minut. Zda je těsto hotové, zkontrolujte testem se zapíchnutou špejlí.

3. KROK

Upečené těsto nechte zvolna vychladnout na pokojovou teplotu a dlouhým nožem nebo kusem nitě překryjte podélně korpus na tři pláty. Vyšlehejte zakysanou smetanu s cukrem do jemné pěny a touto směsí potřete pláty těsta, které sestavte na sebe. Zbylým krémem pak potřete celý povrch dortu, včetně boků.

4. KROK

Pro přípravu polevy rozpusťte ve vodní lázni či mikrovlnné troubě čokoládu s trochou mléka, promíchejte obě přísady do lesklé hmoty a tu pak nalijte na vrchní část dortu. Polevu pak podle své fantazie vytvarujte s pomocí špejle do ozdobných vzorů, jako jsou pruhy nebo květiny. Hotový dort vložte na 2 či 3 hodiny do lednice ztuhnout a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů