Nadýchaný domácí bílý chléb - postup přípravy
Domácí bílý chléb s přehledem zastíní mnohé druhy pečiva prodávané v běžných obchodech. Výsledek má krásně křupavou kůrku a nadýchanou střídu.
Ingredience
Do zadělávají mísy dejte prosátou mouku. Přidejte cukr, sůl a sušené droždí a vše promíchejte. Pak přilijte vlažnou vodu a nakonec olej. Těsto zpracujte robotem nebo rukama na vále, můžete si je trochu pomazat olejem, aby se nelepilo. Až bude těsto hladké a nelepivé, dejte ho do mísy, přikryjte a nechte 30 minut kynout.
Těsto vyklopte na pomoučněný vál a trochu prohněťte. Rukama udělejte placku zhruba ve tvaru čtverce a tu srolujte. Pak ji obraťte o 90 stupňů a srolujte na délku. Pak z ní udělejte menší placku, opět v jednom směru srolujte a vytvarujte bochánek.
Dejte bochánek do pekáčku vysypaného moukou, přikryjte ho a nechte 20 minut kynout. Poté vršek chleba potřete vodou, do bochníku udělejte asi 4 zářezy a poprašte ho trochou mouky. Vložte pekáček do předem vyhřáté trouby na 185 °C a pečte chleba zhruba 30 minut, případně o něco déle, pokud ještě kůrka nebude zlatavá.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Еда на любой вкус