Chléb pečený v troubě jen z 6 ingrediencí - postup přípravy
Až vyzkoušíte tento jednoduchý recept na chléb pečený v troubě, už nebudete chtít kupované pečivo. Chléb vytvoříte z kynutého těsta, a to jednoduše a za pár minut.
Kvásek
Těsto
Na potření
Sušené droždí smíchejte s vodou, a jakmile se rozpustí, přidejte do směsi 120 g mouky. Směs zakryjte a nechte ji reagovat 5 minut.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.
Vzniklý kvásek promíchejte a vmíchejte do něj teplou vodu s 540 g mouky a solí. Z ingrediencí vytvořte těsto, které hněťte 3–4 minuty, zakryjte ho a nechte ho kynout 1 hodinu na teplém místě.
Vykynuté těsto znovu prohněťte a položte ho na pomoučený vál, kde jeho jednotlivé části natahujte do stran a vracejte zpět do středu. Asi po 2 minutách položte těsto na rovnou plochu, přikryjte ho utěrkou a nechte 10 minut kynout.
Tip: Při zpracování těsta se nechte vést postupem níže ve videu.
Postup s natahováním těsta proveďte ještě jednou. Tentokrát už ale těsto vložte do formy na pečení, vyložené pečicím papírem, přikryjte ho a nechte kynout ještě 30 minut.
Po půl hodině těsto potřete směsí žloutku a jogurtu, na jeho povrchu vytvořte jeden řez a pečte ho v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 45 minut.
Poznámka: Pod chléb do trouby umístěte nádobu s vodou. Doba pečení je závislá na vlastnostech vaší trouby. Chléb by měl být upečený dozlatova.
Chléb pečený v troubě nechte vychladnout a poté ho servírujte s oblíbenou pomazánkou, salátem nebo jako přílohu k polévkám či hlavním jídlům.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Halimeina kuchyně