Kakaové řezy s jahodami a pistáciovým krémem - postup přípravy
Kakaové řezy s jahodami a pistáciovým krémem vypadají neuvěřitelně luxusně a málokdo by řekl, že jsou ve skutečnosti tak jednoduché na přípravu. Svůj oblíbený recept nám poskytla paní Martina Wágnerová.
Na korpus
Na krém
Na dohotovení
Jako první uvařte pudink, který potřebuje déle chladnout. Ve 100 ml mléka rozmíchejte pudinkové prášky. Zbytek mléka přiveďte k varu a za stálého míchání do něj vlijte rozmíchané pudinky. Pokračujte ve vaření a stálém míchání, dokud pudink nezíská velmi hustou konzistenci. V tu chvíli jej odstavte ze sporáku, vyklopte ho do studené mísy, zakryjte ho fólií tak, aby ležela přímo na hladině pudinku (díky tomu se neudělá škraloup), a nechte ho vychladnout.
Zatímco pudink chladne, připravte těsto na korpus. Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a postupně do něho zašlehávejte cukr a jeden po druhém i žloutky. Metličkou vmíchejte rostlinný olej. Smíchejte hladkou a polohrubou mouku a také kakao. Tuto směs postupně prosévejte a zapracovávejte do bílkové hmoty.
Hotové těsto vlijte na plech o rozměrech 41×30 cm (můžete použít i menší, ale pak budou řezy vyšší) a nechte ho upéct při teplotě 180 °C asi 20 minut. Přesný čas pečení přizpůsobte vlastnostem své trouby. Po upečení nechte korpus vychladnout.
Nyní se vraťte zpátky k pudinkovému krému. V míse vyšlehejte máslo spolu s moučkovým cukrem do hladké a krémovité konzistence. Po lžících přidávejte vychladlý pudink a zašlehávejte ho do máslového krému, dokud jej celý kompletně nezapracujete.
Nakrájejte čerstvé nebo mražené jahody na malé kousky a bohatě jimi zasypejte vychladlý korpus. Na jahody naneste v rovnoměrné vrstvě pistáciový krém a ozdobnou stěrkou nebo hroty vidličky vytvořte na povrchu krému ozdobné vlnkování.
Nakonec dezert posypejte strouhanou čokoládou a dejte ho do lednice alespoň na 3 hodiny (nebo lépe přes noc) vychladnout. Pak už ho jen nakrájejte na porce a podávejte se šálkem lahodného čaje nebo kávy.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.