Sýrové smaženky podle ČSN jako z „mlíčňáku“ - postup přípravy
Sýrové smaženky bývaly hitem kiosků, lahůdek a mléčných barů v předrevolučním Československu. Pokud jste je měli rádi, zavzpomínejte si na doby minulé spolu s receptem z Youtube kanálu Recepty bez brepty.
Ingredience
Sýr eidam nastrouhejte na jemném struhadle do hluboké mísy. Přisypejte k němu strouhanku, vyklepněte jedno vajíčko, okmínujte a zalijte mlékem. Ingredience lžící důkladně promíchejte.
Ze vzniklého těsta odebírejte rukou menší kousky, které jako plastelínu zformujte do tvaru placiček. Těsto by mělo jít velmi dobře tvarovat a nemělo by se téměř vůbec lepit na ruce ani na mísu.
V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu rostlinného oleje. Když je horký, vložte do něj připravené placičky, které na středním žáru nechte smažit po obou stranách dozlatova. Po usmažení je nechte na ubrousku okapat od přebytečného oleje.
Hotové smaženky můžete podávat na plátku veky nebo chleba, potřené hořčicí a ozdobené kroužkem cibule. Úplně klidně se ale obejdou i bez pečiva. Hořčici také můžete nahradit tatarskou omáčkou či kečupem.
Pokud máte svůj oblíbený rychlý recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Rychlé mňamky: Recepty do 15 minut.