Domácí rajčatový kečup s kořením - postup přípravy
Úrodu rajčat můžete snadným způsobem zpracovat na domácí kečup. Při správném postupu vydrží ve sklenicích řadu měsíců, navíc je zaručeně bez přidaných konzervantů.
Ingredience
Omyjte rajčata a rozkrájejte je na menší kusy. Oloupejte a na několik kusů rozkrájejte velkou cibuli a celou hlavičku česneku. Pak vše rozemelte v mlýnku na maso, dejte do hrnce a dejte vařit. Směs občas zamíchejte.
Když se ze zeleniny začne oddělovat tekutina, odeberte ji přes přes síto (může jí být až půl litru) a vařte dál do potřebné konzistence. Pak vše rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes jemné síto.
Dejte hladkou rajčatovou hmotu zpět do hrnce, přidejte sůl, cukr, mleté hořčičné semínko, bobkový list a chilli vločky (pokud nechcete pikantní kečup, můžete je vynechat). Přiveďte vše k varu a za častého míchání vařte 7 až 10 minut.
Nakonec přidejte ocet (pokud nemáte 70procentní, dejte ho více v potřebném poměru). Horkou směs nalijte do čistých sklenic, jen odstraňte bobkový list, zavíčkujte je čistými víčky a nechte vychladnout. Poté zkontrolujte víčka a skladujte kečup na tmavším a chladnějším místě.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Еда на любой вкус