Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vychutnejte si nakládaná rajčata během celé zimy

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Vychutnejte si nakládaná rajčata během celé zimy - postup přípravy

Tento recept jednoduše musíte vyzkoušet! Rajčata naložená na zimu ve sklenicích chutnají úžasně. Uvidíte, že budou chutnat vám i dětem a při každém jídle sníte minimálně čtyři kousky. Za chvilky vám zajisté ze spíže zmizí a budete velmi rádi, že jste si je připravili. Podívejme se na vynikající rajčata, která budete mít čerstvá vždy po ruce a nebudete muset běžet do obchodu vždy, když na ně dostanete chuť. Vyzkoušejte ho a uvidíte, jak jsou lahodná. Zavařená zelenina je velmi chutná a praktická zároveň. Máte je vždy po ruce a během léta je zelenina mnohem levnější. Rajčata navíc v zimě nejsou vůbec kvalitní. Proto je mnohem lepší je nakoupit na konci letní sezóny nebo na začátku podzimu a zavařit je. Jedině tak si užijete chutné, čerstvé a vysoce kvalitní rajčata během celé zimy. 

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Sterilizujte sklenice a víčka. Do každé sklenice vložte 1-2 oloupané stroužky česneku a pár kuliček černého pepře a pár cibulových kroužků. Rajčata rozkrojte na poloviny. Sklenice naplňte polovinami rajčat a na vršek můžete položit další vrstvu cibule. Z vody, soli, cukru a octa udělejte nálev. Z těchto surovin získáte solanku, kterou naplňte sklenice s rajčaty. Poté můžete rajčata klasicky zavařit.




Na dno velkého hrnce dejte kuchyňskou utěrku. Sklenice dejte do hrnce a naplňte jej vodou těsně k hrdlu sklenic. Sklenice zakryjte sterilizovanými víčky a hrnec postavte na sporák na mírný oheň. Doba zavařování záleží na velikosti sklenic. U půllitrových sklenic stačí asi 10 minut, u větších budete potřebovat delší dobu. Po zavaření přišroubujte víčka a otočte sklenice dnem vzhůru. Nechte zcela vychladnout a skladujte na tmavém a chladném místě, ideálně ve sklepě. Zelenina vám takto vydrží až jeden rok.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů