Pečené vepřové maso s česnekem a bylinkami - postup přípravy
Pečená vepřová plec nezklame žádného milovníka masa. S naším receptem však zapomeňte na nudnou večeři, vepřová plec je díky pomalému pečení na povrchu lákavě křupavá a uvnitř šťavnatá, bylinky a česnek jí pak dodávají neodolatelnou vůni a lahodnou chuť.
Ingredience
Začněte přípravou vepřového masa, které nejprve řádně očistěte. Na vrchní straně masa udělejte několik zářezů do kříže. Měly by zasahovat zhruba do 1/3 výšky masa.
Na marinádu smíchejte ve větší míse pepř, bylinky, sójovou omáčku, balsamikový anebo jablečný ocet, dva prolisované stroužky česneku a sůl. Přidejte plnotučnou hořčici a kefír a řádně promíchejte.
Maso přendejte do nádoby vhodné k marinování. Přelijte jej marinádou a pečlivě ji vmasírujte do masa ze všech stran, nezapomeňte ani na vnitřky zářezů. Nádobu překryjte víkem či potravinářskou fólií a nechte maso marinovat v chladničce minimálně 4 hodiny, ideálně však přes noc.
Namarinované maso přendejte do pekáčku a pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Pokud máte konvekční troubu, pečte ho na 220 °C. Poté teplotu snižte na 150 °C, maso překryjte alobalem a dopékejte po dobu 2 hodin.
Po dopečení vyndejte maso z trouby a nechte pod alobalem zhruba 30 minut odpočívat. Mezitím můžete slít výpek a použít jej na omáčku k masu.
Upečené maso krájejte na jednotlivé porce. Mělo by mít křupavou kůrku, uvnitř by si však mělo zachovat šťavnatost. Podávat jej můžete například se šťouchanými brambory anebo jednoduše s chlebem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Schneller Koch