Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kuřecí maso zapečené se sýrem a zeleninou

4,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Kuřecí maso zapečené se sýrem a zeleninou - postup přípravy

Zapečené pokrmy jsou oblíbenou záležitostí a není divu. Spousta voňavých a šťavnatých surovin společně v jednom pekáčku spojí své síly a vytvoří symfonii báječných a ladících chutí. Existuje velké množství variant této lahůdky a my vám dnes přinášíme jednu další. Je to kuřecí maso se zeleninou, smetanou, rýží a sýrem, které je samonosnou večeří, kterou můžete doplnit také o grilovanou nebo čerstvou zeleninu. Uvidíte, že vám bude chutnat stejně jako nám. Je to mňamka!

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Rýži propláchněte a dejte ji vařit v hrnci s lehce osolenou vodou TÉMĚŘ doměkka. Musí být na skus ještě lehce tvrdší, do požadované konzistence pak dojde během zapékání.




Kuřecí maso umyjte, osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na malé kostičky.

Umyjte také papriku, odstraňte z ní stonek a jadřinec a rovněž ji nakrájejte na kostičky.

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle.

Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje a orestujte kuřecí prsíčka, která ještě dochuťte solí a pepřem. Restujte je asi patnáct minut, dokud nezískají zlatavý nádech. Poté maso vyjměte z pánve a dejte do ní – nejlépe i na výpeku z kuřete – smažit nastrouhanou mrkev. Když ji trochu opečete, přidejte k ní také kostičky papriky a smažte oba druhy zeleniny, dokud nezměknou. Nakonec přidejte ještě cibuli a lehce osmahněte. I zeleninu pak dochuťte trochou soli a mletého pepře.

Do vhodné zapékací mísy vysypte rýži a rozprostřete ji po celém dně do zarovnané vrstvy. Na tu pak vyrovnejte osmahlou zeleninu a vše zalijte smetanou. Na tuto vrstvu rovnoměrně vysypejte orestovaná kuřecí prsíčka, na která přijde vrstva kukuřice – důkladně slité z nálevu – a navrch pořádná vrstva strouhaného sýra.

Dejte péct do předehřáté trouby na 170 až 180 °C zhruba 30 minut, dokud sýr nevytvoří krásnou zlatou krustu. Před podáváním nechte dobrotu mírně zchladnout a posypejte ji sekanými bylinkami.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů