Koláčky s tvarohem a borůvkami - postup přípravy
Z vláčného kynutého těsta můžete upéct kouzelné malé koláčky s tvarohem, borůvkami (či jiným ovocem) a sypané drobenkou. Recept nám poskytla paní Lenka Sedláčková.
Těsto
Náplň
Drobenka
Do zadělávací mísy nalijte vlažné mléko, přidejte cukr a rozdrobte droždí. Zamíchejte a několik minut počkejte, dokud nevzejde kvásek.
Přidejte vejce, rozpuštěné máslo, polohrubou a hladkou mouku. Rukama nebo robotem vypracujte hladké a nelepivé těsto a nechte ho asi hodinu kynout přikryté utěrkou.
Během kynutí si připravte drobenku. Smíchejte na talíři mouku, změklé máslo a krupicový cukr a vše mněte tak dlouho prsty, dokud nezískáte homogenní, avšak stále sypkou směs. Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh s cukrem a vanilkovým cukrem podle chuti a přidejte jedno vejce.
Z těsta odeberte kousky podle toho, jak chcete mít koláčky velké. Udělejte z něho kulatou placičku s prohlubní uprostřed, dovnitř dejte tvaroh a pár borůvek a posypejte drobenkou.
Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 10 minut kynout. Vložte plech s koláčky do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte je, dokud nebudou mít zlatavé okraje.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.