Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté buchty plněné borůvkami a brusinkami

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 140 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Kynuté buchty plněné borůvkami a brusinkami - postup přípravy

Kynuté těsto je skvělý materiál na pečení. Snadno se s ním pracuje a buchty z něj jsou jedna radost. Když k němu připočtete borůvky a brusinky, získáte neskutečnou dobrotu, ke které se rádi a s láskou budete vracet. Pokud jste už někdy pekli ovocné buchty, možná jste se už setkali s problémem, že šťáva z nich vytéká ven a připaluje se na plechu. K tomu vám poradíme, jakým způsobem s ovocem před pečením pracovat a na jakou teplotu je vhodné je péct.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do misky nalijte 100 mililitrů teplého mléka a rozdrobte do něho droždí. Přidejte 25 gramů cukru, 50 gramů mouky a sůl, promíchejte, zakryjte misku čistou utěrkou a nechte asi 30 minut pracovat, aby se aktivovaly kvasinky.




Do misky rozklepněte 3 vajíčka a přimíchejte k nim 50 gramů cukru a rostlinný olej. Metlou všechno důkladně promíchejte a lehce vyšlehejte a pak tuto směs přimíchejte k aktivovanému kvásku. Promíchejte, přidejte ještě 300 mililitrů mléka a 500 gramů mouky a zadělejte husté těsto.

Pak přidejte dalších 100 gramů mouky a rukama těsto dohněťte do hladké a elastické konzistence. Celý jeho povrch potřete rostlinným olejem, vložte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi hodinu, aby zdvojnásobilo svůj objem.

Mezitím připravte ovocnou náplň. Pokud máte borůvky a brusinky mražené, musíte je nejprve rozmrazit a slít veškerou šťávu, které během toho pustily. Pokud používáte čerstvé, omyjte je a osušte a odstraňte stopky. V obou případech ovoce nasypejte do misky a přidejte k nim 100 gramů cukru a polévkovou lžíci škrobu a promíchejte.


Vykynuté těsto vyklopte na vál, prohněťte ho rukama a rozdělte asi na 18 až 20 kusů. Každý z nich rukama vytáhněte, doprostřed vložte lžíci náplně a těsto opět uzavřete a zamačkejte, aby se nerozbalovalo. Hotové buchtičky vyložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 až 20 minut kynout.

Mezitím si můžete rozehřát troubu na 180 °C. Když buchtičky vykynou, vyklepněte do misky poslední vajíčko a rozšlehejte ho vidličkou. Vajíčkem pak pomažte povrch všech vykynutých buchtiček a vložte je do trouby péct na 20 až 25 minut.

Před podáváním nechte buchty zchladnout a pocukrujte je moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů