Domácí kynutá vánočka s rozinkami - postup přípravy
Pokud milujete sladké pečivo, vyzkoušejte recept na domácí vánočku z kynutého těsta od paní Romany Staňové. Potřete ji máslem, marmeládou nebo ořechovým máslem a vychutnejte si ji s teplým kakaem či kávou.
Ingredience
Do vlažného mléka rozdrobte čerstvé droždí, přidejte lžíci cukru a promíchejte. Směs přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Do velké mísy přesejte hladkou mouku, přidejte k ní polohrubou mouku, zbytek cukru a špetku soli. Důkladně promíchejte a přilijte vzešlý kvásek.
Do mísy přidejte žloutky, rozpuštěné máslo a nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec přisypte rozinky a vypracujte hladké těsto, které přikryjte utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě po dobu 75 minut.
Poté těsto rozdělte na 10 dílů a vyválejte z nich stejně dlouhé válečky dlouhé asi 30 cm. Ze 3 válečků upleťte cop na první patro vánočky. Na druhé patro spleťte překládáním 2 válečky.
Tento postup opakujte u zbytku těsta. Na plech vyložený pečicím papírem přendejte základny vánoček a na ně posaďte druhé patro spletených válečků.
Vánočky nechte kynout pod utěrkou ještě 60 minut a poté je potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte je plátky mandlí.
Plech vložte do rozehřáté trouby na teplotu 170 °C a vánočky pečte po dobu 45 minut. Poté je nechte vychladnout a můžete servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.