Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí vánočka

3,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 180 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Domácí vánočka - postup přípravy

I když se peče i v průběhu roku, vánočka nesmí na svátečním stole nikdy chybět. Ta pravá se skládá z 9 pramenů, z nichž 4 spodní symbolizují zemi, slunce, vodu a vzduch, 3 uprostřed jsou spojené s rozumem, citem a vůlí. Poslední dva na samém vrchu pak představují vědění a lásku. Upečte si tu pravou vánočku podle receptu od paní Katky Sojkové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Zahřejte mléko, aby bylo teplé, ale ne horké. Vsypte do něj lžičku cukru, lžičku mouky a instantní droždí. Vše promíchejte a nechte v teple stát asi 15 minut, dokud se na hladině směsi nezačne tvořit pěnivá čepice.

2. KROK

Zbylou mouku prosejte do mísy, přidejte cukr a také vanilkový cukr, změklé máslo, vejce a aktivovaný kvásek. Zadělejte hladké a pružné těsto, do něhož zapracujte rozinky, které nechte předem přes noc namáčet v rumu. Hotové těsto nechte asi 30 minut vykynout.

3. KROK

Z vykynutého těsta vymačkejte vzduch a rozdělte ho na 9 stejně velkých částí. Z každé z nich vyválejte dlouhý váleček. Všechny by měly být stejně dlouhé i silné.

Nejprve spleťte ze 4 pramenů základnu vánočky. Doprostřed malíkovou hranou ruky vytvořte širší prohlubeň.

Upleťte klasický copánek ze 3 pramenů a položte ho do prohlubně na základnu. I v druhém patře utvořte rukou podélnou mělkou prohlubeň.

Poslední 2 prameny stočte do krucánku a položte jej navrch vánočky. Všechna patra vánočky spojte několika zapíchnutými špejlemi, zakryjte ji utěrkou a nechte ji na plechu alespoň 60 minut kynout.

4. KROK

Vykynutou vánočku potřete rozšlehaným žloutkem, posypejte plátky blanšírovaných mandlí a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 160 °C péct po dobu kolem 60 minut. Po dopečení hotovou vánočku potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem, nechte vychladnout a ještě čerstvou podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů