Vepřová panenka s česnekem a nadýchanou bramborovou kaší - postup přípravy
Vepřová panenka patří mezi jeden z nejoblíbenějších druhů mas. Je totiž křehká, obsahuje minimum tuku a velmi dobře se tráví. Vyzkoušejte jednoduchý recept na lahodnou panenku podle paní Romany Važanské.
Ingredience
Panenku před zpracováním zbavte blan, které při tepelné úpravě tuhnou, a nakrájejte maso na 6 stejně velkých kousků. Každý kus jemně naklepejte a prošpikujte česnekem, který jste si před tím nakrájeli na proužky.
Tip: Před zpracováním nechejte maso odstát v pokojové teplotě. Studené maso z lednice by mohlo změnit teplotu trouby, což by mohlo negativně ovlivnit výsledek pokrmu.
Maso osolte a opepřete a přidejte špetku čerstvě nastrouhaného zázvoru. Plátky šunky přeložte napůl a obalte jimi špalíčky masa. Pomocí potravinářského provázku šunku k masu přichyťte a každý špalíček obalte z obou stran v mouce.
Na pánvi si rozehřejte sádlo a zprudka, z obou stran, opékejte špalíčky přibližně 15 minut. Zatímco se špalíčky smaží, rozehřejte si troubu na 160 °C a připravte si zapékací mísu. Mísu vytřete sádlem nebo vyložte pečícím papírem, maso do ní vložte a pečte jej 10 minut.
Na výpeku z masa v pánvi osmažte kousek slaniny a poprašte moukou. Následně zalijte vývarem a provařte. Po přecedění podávejte směs jako omáčku k masu.
Poznámka: Panenka výborně chutná s jemnou bramborovou kaší, kterou navíc můžete dochutit čerstvou petrželkou nebo do ní přimíchat pažitku.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.