Řez „Kilometr“ s pařížským krémem - postup přípravy
Chcete-li si upéct dezert, kterým byste svým hostům vyrazili dech, připravte řez „Kilometr“ podle receptu paní Romany Važanské. Příprava se zdá být na první pohled složitá, ale v praxi zjistíte, že se jedná o poměrně jednoduchý postup.
Těsto
Krém
Zdobení
Tento recept vyžaduje, abyste si krém připravili den předem. Do hrnce nalijte smetanu a rozpusťte v ní čokoládu. Potrvá to přibližně 2 minuty.
Poznámka: Dejte pozor, aby se smetana nevařila. Pouze ji zahřívejte.
Smetanovou čokoládu nechte vychladnout a následně ji dejte na noc do lednice. Druhý den, až upečete korpus, čokoládu vyšlehejte.
Korpus připravíte tak, že v míse vyšleháte cukr s olejem a žloutky do pěny. Přidejte do něj 10 lžic vlažné vody a mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Následně vyšlehejte z vaječných bílků sníh, který do směsi opatrně vmíchejte.
Těsto rozdělte na tři stejné části. Jednu z nich ponechte světlou, do druhé vmíchejte kakao a do třetí mleté oříšky. Připravte si tři formy srnčí hřbet, které důkladně vymažte tukem a vysypte moukou.
Formy naplňte připravenými těsty a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35 minut. Jakmile je dezert hotový, nechte jej vychladnout a poté jej vyklopte na vál.
Upečený dezert nakrájejte na plátky, které pokapejte rumem a střídavě slepte vyšlehaným krémem ze smetanové čokolády.
Poznámka: Trochu krému si nechte na závěrečné potření kilometru po jeho povrchu. Dezert podávejte posypaný kokosem nebo mletými ořechy.
Kilometr vložte do lednice a nechte jej uležet do druhého dne.
Tip: Dezert podávejte šikmo nakrájený na plátky tak, aby byly vidět barevné pruhy různých těst.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.