Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šťavnatý drobenkový koláč s jablky a hruškami

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Šťavnatý drobenkový koláč s jablky a hruškami - postup přípravy

Urodilo se vám na zahradě velké množství jablíček a hrušek? Pak pro vás máme skvělý tip, jak tohle ovoce zužitkovat. Připravte si tento drobenkový koláč, který je ve výsledku velice šťavnatý a mimo jiné i celkem zdravý. Krásně rozvoní váš byt a milovat jej po ochutnání bude celá vaše rodina.

Ingredience pro:
10 porcí

Koláč

Drobenka

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si v míse rozšlehejte do pěny vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem. Přidejte i špetku soli. Následně přilijte mléko a rozpuštěné máslo a umixujte. Nakonec přisypte do směsi i polohrubou mouku a kypřící prášek.




Vytvořte hladké polotekuté těsto, které vlijte do pečícím papírem vystlaného menšího plechu o průměru ideálně 10 x 22 centimetrů. Jablka a hrušky očistěte, zbavte jádřinců a pokrájejte na stejně velké plátky. Pak ovoce poklaďte na těsto do pekáče.

Těsto s ovocem vložte do trouby a pečte asi půl hodiny při 180 stupních Celsia. Řiďte se však zvyklostmi s vaším spotřebičem. Po půl hodině posypte koláč ještě máslovou drobenkou, kterou jste zhotovili z mouky, cukru, másla a špetky soli. Nechte zapéct dalších dvacet minut. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Můžete jej také posypat moučkovým cukrem.

Po vychladnutí podávejte přiměřeně velké porce společně s kopečkem zakysané smetany, která se k tomuto druhu dezertu dokonale hodí. Servírovat však můžete koláč i s vanilkovou zmrzlinou, nebo čerstvě ušlehanou smetanou. Tak jako tak, dezert si rozhodně užijete s šálkem kávy, kakaa, nebo čaje. Přejeme vám dobrou chuť!

Tipy na závěr

Pokud nemáte k dostání na zahrádce jablka a hrušky, lze tohle ovoce nahradit samozřejmě i jiným oblíbeným. Skvělý bude koláč například s vypeckovanými švestkami, které můžete doplnit o trochu makové náplně a vykouzlíte tak perfektní zákusek vhodný jak ke snídani, tak svačině.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů