Klobásy z vepřového masa ve sklenici - postup přípravy
Klobásy ve sklenici jsou skvělou možností, jak si můžete užívat lahodné vepřové maso po dobu 3–4 měsíců. Recept vám umožní vytvořit pochoutku bez umělých přísad.
Ingredience
Vepřový bůček osušte bílým ubrouskem a nakrájejte ho na větší kusy, které se snadno vejdou do mlýnku na maso. K masu přidejte plátky slaniny a veškeré maso rozemelte.
Poznámka: Z vepřového bůčku odstraňte tvrdou kůži.
Poté připravte nálev smícháním bobkových listů, nového koření a horké vody. Směs nechte volně vychladnout a zatím ochuťte maso.
V míse smíchejte mleté maso s koriandrem, majoránkou, fenyklem, sušeným česnekem, černým pepřem a solí.
Poznámka: Maso zvažte a použijte tolik soli, kolik je potřeba. Na 1000 g masa použijte 17 g soli.
Z vychladlé vody koření vyjměte a vmíchejte do ní želatinu. Tekutinu poté vmíchejte do masové směsi. Jakmile se ingredience propojí, směs ochuťte lžičkou cukru a naplňte jí sterilizované sklenice.
Poznámka: Maso ve sklenicích důkladně utlačte, abyste se zbavili přebytečného vzduchu.
Okraje sklenic otřete ubrouskem a uzavřete je sterilizovanými víčky. Sklenice následně vložte do hrnce se dnem vyloženým čistou utěrkou tak, aby se jejich stěny vzájemně nedotýkaly.
Poznámka: Sterilizace sklenic je důležitá, aby nedošlo ke znehodnocení pokrmu bakteriemi.
Do hrnce vlijte vodu až po víčko, přidejte do ní lžíci octa, který zabrání usazování vodního kamene na sklenicích, hrnec přikryjte pokličkou a vařte je 90 minut. Poté pokličku z hrnce sejměte a sklenice v něm nechte stát 24 hodin.
Poznámka: Pro tento recept byly použity sklenice o objemu 500 ml.
Po této době vodu v hrnci doplňte po víčko a sklenice znovu vařte 60 minut. Po uvaření nechte sklenice opět v hrnci volně chladnout 24 hodin. Následně sklenice potřetí přiveďte k varu a pod pokličkou je vařte dalších 60 minut.
Poznámka: Tomuto postupu se říká tyndalizace a díky němu dochází k zabití všech bakterií, které by mohly pokrm poškodit. Postup zajišťuje, že vám obsah sklenic, při správném skladování na temném a chladném místě, vydrží 3–4 měsíce.
Klobásy ve sklenici můžete servírovat nakrájené na plátky společně se zeleninovými plackami, oblíbeným pečivem nebo jinou přílohou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Schneller Koch