Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládový dort s malinami

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Čokoládový dort s malinami - postup přípravy

Že mlsání a hubnutí nejde dohromady? To není pravda! V dnešním receptu vám představíme velmi chutný čokoládový dort, ve kterém není ani zrníčko mouky a dokonce ani jediné zrnko cukru! Zdá se vám to nemožné? Tak čtěte dále. Je plný luxusních zdravých surovin a udělá spoustu parády jak u nedělního oběda, tak i na slavnostní tabuli. A navíc jej zdobí krásně šťavnaté maliny. Co víc si přát?

Ingredience pro:
5 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve jedna poznámka na úvod. Tento dort neobsahuje cukr ani sladidla. Sladkost mu dodává jogurt a mascarpone. Pokud přeci jenom zatoužíte po sladší chuti, nebojte se přidat pár lžic cukru, případně doslaďte stévií, březovým cukrem nebo mixovaným banánem.




Troubu si nejprve dáme předehřát na 170 stupňů Celsia. Do hluboké mísy nasypeme mleté mandle nebo koupenou mandlovou mouku, kypřící prášek a kakao a důkladně promícháme. V oddělené misce smícháme změklé máslo a tučný jogurt a obojí elektrickým šlehačem vyšleháme do pěny.

Rozklepneme si tři vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. Bílky pak v misce vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu. Přidáme žloutky a ještě chvilku šleháme.

Vyšlehaná vajíčka smícháme s máslovou pěnou a dobře promícháme. Nakonec do této směsi přisypeme směs suchých ingrediencí a důkladně propracujeme na homogenní těsto.

Dortovou formu o průměru 18 centimetrů vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Dno můžeme vyložit pečicím papírem. Nalijeme do formy těsto a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 45 minut. Zda je dort propečený, zjistíme pomocí zapíchnuté špejle. Pokud po vytažení z těsta nelepí, můžeme dort vyndat a nechat vychladnout.

Když dort zchladne, opatrně ho vyndáme z formy a podélně ho nožem nebo nití přepůlíme na dva pláty.

Připravíme si krém. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a necháme lehce zchladnout – ne ale moc, aby neztuhla.

Šlehačku vyšleháme do husté a pevné pěny, opatrně k ní vmícháme mascarpone a rozpuštěnou čokoládu a opět chvilku šleháme. Vznikne nám hustý krém. Polovinou krému pomažeme spodní plát, přiklopíme vrchním plátem těsta a jeho povrch pomažeme druhou polovinou krému. Navrch vyskládáme čerstvé maliny a vložíme na pár hodin do ledničky ztuhnout.

Přejeme vám dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů