Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pražský dort se smetanovým krémem

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 29 minut

Pražský dort se smetanovým krémem - postup přípravy

Připravte si luxusní pražský dort, který spojuje nadýchaný korpus se smetanovým krémem a lahodnou polevou. Přineste do své kuchyně kousek cukrářské tradice.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Korpus

Krém

Poleva

K navlhčení

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte dva korpusy. Do mísy od robota vložte vejce se špetkou soli a cukrem a ingredience vyšlehejte dohladka. V jiné misce smíchejte kakao s mlékem. Jakmile se ingredience propojí, vlijte do směsi rostlinný olej a směs rozmixujte tyčovým mixérem do krému.

2. KROK

V jiné misce smíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva a suché ingredience prosejte do vyšlehaných vajec. Ingredience zamíchejte a trochu směsi vmíchejte do kakaového krému, který následně vmíchejte zpět do směsi s vejci a moukou. 

3. KROK

Poznámka: Prosetí suchých ingrediencí je důležité proto, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.

4. KROK

Těstem rovnoměrně naplňte dva dortové ráfky vyložené pečicím papírem a položené na plechu. Korpusy následně pečte v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 20–25 minut. 

5. KROK

Poznámka: Doba pečení závisí na výkonnosti vaší trouby. Zda je těsto upečené, poznáte, když do něj zapíchnete špejli. Pokud ji vyndáte čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.

6. KROK

Upečené korpusy vyjměte z dortových ráfků a odložte je bokem. Nyní připravte krém vyšleháním mléka s cukrem, škrobem a vaječnými žloutky. Poté, co se ingredience propojí, směs vařte 1–2 minuty, dokud nezhoustne. Následně ji přelijte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte volně vychladnout. 

7. KROK

Tip: Fólii umístěte na krém tak, aby se ho přímo dotýkala. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.

8. KROK

Zatím rozmixujte smetanu s čokoládou, přikryjte ji potravinovou fólií stejně, jako krém a směs vložte do lednice, aby úplně vychladla. Poté ji znovu vyšlehejte, aby byla nadýchaná. Následně ji vešlehejte do světlé části krému. 

9. KROK

Nyní připravte směs k navlhčení korpusů. Smíchejte mléko, koňak a lžíci meruňkového džemu. Z každého korpusu odřízněte tenkou horní část a rozdrťte ji na drobné kousky – budete je potřebovat k závěrečnému zdobení. 

10. KROK

Poté každý z korpusů rozřízněte horizontálně na polovinu, čímž získáte čtyři tenčí korpusy. První část navlhčete koňakovou tekutinou, potřete krémem a zakryjte druhou částí korpusu.

Poznámka: Vrstvení opakujte, dokud budete mít ingredience. Ukončit byste ho měli poslední částí navlhčeného korpusu.

11. KROK

Nyní dezert vložte zpět do dortového ráfku vyloženého pečicím papírem, přikryjte jeho povrch potravinovou fólií a nechte ho tuhnout v lednici přes noc. Poté ho z dortového ráfku vyndejte, jeho povrch i strany potřete zbytkem džemu a připravte si polevu. 

12. KROK

Čokoládu vložte do smetany a směs rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě – potrvá to přibližně 2 minuty. Trochu polevy vlijte do cukrářského sáčku a zbytkem polevy potřete povrch pražského dortu. Pomocí cukrářského sáčku s polevou pak dezert ozdobte ornamenty.

13. KROK

Na závěr strany dezertu ozdobte rozdrceným korpusem a pražský dort servírujte nakrájený na kousky. 

Tip: Chcete-li, aby působil slavnostněji, podávejte ho s trochou šlehačky.

14. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

15. KROK

Videopostup krok za krokem

16. KROK

Zdroj receptu: Yuliya Small

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů